CONTROLUL CONTAMINARII MICROBIOLOGICE A AERULUI DIN CLADIRI, FOLOSIND STERILIZATOARE DE AER, IN REGIM CONTINUU, CU SURSE UVC, PENTRU SPATII INCHISE, CU PREZENTA UMANA ACTIVA SIMULTANA.

CONSIDERATII GENERALE:

Este de mult cunoscuta si utililizata pentru sterilizare radiatia ultravioleta de tip C (UV-C).
In contextul pandemiei actuale cu COVID-19 aceasta solutie de control a transmisiei capata o pondere consistenta in reducerea propagarii.
Studii de specialitate actuale, efectuate cu precadere in Italia (Italian National Institute for Astrophysics, Department of Biomedical and Clinical Sciences L. Sacco, University of Milano, Epidemiology and Prevention Unit, IRCCS Foundation, Istituto Nazionale dei Tumori, Milan, Italy etc.) confirma pe deplin corectitudinea, actualitatea si urgenta acestei directii de actiune.
Utilizarea solutiei are nu numai un impact de moment ci va contribui si in viitor la reducerea transmisiei pentru situatii epidemice cu mare impact social si economic (gripa, etc).
De o importanta extrema in alegerea solutiei tehnice corecte este de a o adapta modului preponderent de transmisie, astfel incat activitatea umana sa poata continua nestigherita in conditii de maxima protectie.
Astfel, dat fiind faptul ca mijlocul principal de transmisie este aerian (peste 95% din cazuri), aparatura utilizata trebuie sa asigure o sterilizare continua a atmosferei din spatiile de desfasurare a diverselor activitati, profesionale, medicale, didactice, de cult, comerciale, sportive, culturale, recreative, casnice, mijloace de transport in comun si spatiile anexe acestora (gari, autogari, statii de metrou, aeroporturi etc.), fara a afecta prin radiatie directa persoanele prezente.

CLASIFICAREA TIPURILOR DE ECHIPAMENTE CARCASATE, CU FLUX DE AER SAU CU FLUX LAMELAR DE RADIATIE, FARA
INTERFERENTA DIRECTA FATA DE PERSOANELE DIN MEDIUL PROTEJAT MICROBIOLOGIC:

A. ECHIPAMENTE PENTRU CONTROLUL MICROBIOLOGIC AL CALITATII AERULUI IN INSTALATII CENTRALIZATE, CU TUBULATURA DE
DISTRIBUTIE.
In general, in acest tip de aplicatie se urmaresc doua obiective principale:
• In primul rand asigurarea unei reduceri cat mai complete a incarcaturii virale, bacteriene si fungice din aerul vehiculat, inclusiv a aerului proaspat aspirat.
• In al doilea rand actiunea directa sterilizanta a surselor UVC asupra elementelor de instalatie care ofera conditii optime de dezvoltare microbiana si fungica. Se evita in acest fel crearea in interiorul instalatiei a unor depozite vii de bacterii si fungi. Acestea, pe langa rolul lor posibil patogen, creaza si depozite solide pe suprafetele de schimb de caldura cu rezultate catastrofale in timp din punctul de vedere al transferului termic si al pierderilor de presiune locale. Inlaturarea si asanarea acestor depozite biologice este altfel deosebit de dificila.

Surse UV-C schimbatoare de caldura

Schimbatoare de caldura cu si fara sterilizatoare UV-C

Asa cum se prezinta in fotografiile de mai sus (Foto 1), plasarea surselor UVC in fata unui schimbator de caldura se poate realiza direct, pe suporti fixati de structura echipamentului.
Varianta aceasta are dezavantajul necesitatii crearii unui spatiu de acces pentru personalul de intretinere, lucru dificil la instalatiile existente.
Usa necesara poate asigura cu dificultate si costuri suplimentare necesitatile de etanseitate cerute de sistemele moderne.
In plus, conexiunile electrice ale surselor nu sunt protejate la patrunderea directa, prin curentul de aer, a contaminantilor mecanici si corozivi, fapt care le reduce durata de viata si creste incidenta defectiunilor.
Foto 2 prezinta o varianta moderna, amplasabila oriunde in sistem, autoportanta (nu necesita structuri siplimentare de fixare a tuburilor), este, etansa, cu conexiunile electrice protejate, cu posibilitatea de extragere facila a surselor din exterior pentru intretinere/inlocuire, fara necesitatea unui acces de personal suplimentar in sistem.
Gradul de protectie IP65 o face amplasabila la exterior ibn conditii de perfecta siguranta electrica.
Foto 3 prezinta aspectul unui schimbator de caldura neprotejat, cu depozite inclusiv biologice, in comparatie cu unul protejat UVC.

Amplasare surse UV-C sisteme tubulatura ventilatie climatizare

In principiu, sursele UVC se amplaseaza conform schemei de mai sus (Foto 4).
In functie de specificul activitatilor din spatiile climatizate centralizat. Se pot amplasa unitati locale de surse UVC, alocate spatiilor unde conditii speciale de protectie biologica sunt necesare (spatii medicale de mare risc, saloane cu bolnavi supusi tratamentelor imuno-depresive etc.).

B. ECHIPAMENTE LOCALE PENTRU CONTROLUL MICROBIOLOGIC AL CALITATII AERULUI PRIN CIRCULATIA SA FORTATA, DIRECTA, IN
ZONA DE EFICIENTA A SURSI INDEPENDENTE DE UVC.
In acest caz, sterilizarea aerului este realizata local, nefiind legata de un sistem centralizat de climatizare.
Modulele de acest tip realizeaza local atat ventilarea aerului din incapere cat si sterilizarea sa.
Un exemplu fizic de asemenea dispozitiv este prezentat in fotografia urmatoare (Foto 5):

Dispozitiv sterilizare aer UV-C

Aparatul are un puternic efect directional, putand in aceasta varianta sa creeze o zona sterila de protectie in aplicatii de tipul cabinetelor medicale, birourilor de relatii cu publicul etc., chiar in cazul existentei unor instalatii de climatizare centralizate. Teste microbiologice au aratat ca se asigura un grad de contaminare mult sub limita in general impusa pentru sali de operatie unde conditiile sunt cu adevarat restrictive.
In versiuni verticale, cu debite de aer si puteri de radiatie adaptate, pot crea zone de siguranta consistente in spatii de tipul salilor de sport, vestiare, sali de asteptare.
Au marele avantaj al mobilitatii, putand oferi solutii flexibile, adaptate unor grade variabile de utilizare a spatiilor.
Emisia UVC la exterior este complet ecranata, intreg procesul de sterilizare avand loc la interior.
In aceeasi categorie a sterilizatoarelor de aer locale, autoventilate, se includ si versiunile stationare, de asemenea destinate cladirilor neprevazute cu sisteme centralizate.
O experienta notabila in aceasta directie, este intalnita in aplicatii din Brazilia si SUA in spitale si scoli, data fiind mediul putenic infestat de germeni patogeni, in zone cu un climat si o diversitate patogenica extrem de agresive (Foto 6 si Foto 7).

Sterilizatoare fixe scoli spitale

C. ECHIPAMENTE LOCALE PENTRU CONTROLUL MICROBIOLOGIC AL CALITATII AERULUI, CU FASCICUL LAMELAR ORIZONTAL,
DE PLAFON.

Solutia se impune in spatiile ample, din cladiri neprevazute cu instalatii centralizate de climatizare.
Circulatia aerului in zona activa de sterilizare se realizeaza prin convectie naturala, dar poate fi completata cu ventilatoare locale in zonele de incarcare crescuta (Foto 8).

Sterilizatoare de plafon

A fost extins utilizata in sali de clasa, holuri, birouri de relatii cu publicul ale institutiilor etc.
Este absolut silentioasa, solutie constructiva clasica Foto 9).

Sterilizatoare de plafon solutie constructiva

Montajul este simplu, sub tavan iar accesul pentru intretinere este facil, pe la partea inferioara.
Si in acest caz exista o lunga traditie de utilizare a solutiei, asa cum se prezinta in fotografiile urmatoare (ASHRAE UVC Handbook) (Foto 10, 11 si 12):

Sterilizatoare de plafon spital

Alte exemple de aplicare sunt redate in fotografiile urmatoare (Foto 11, 12 si 13):

Sterilizatoare de plafon administratii publice

Sterilizatoare de plafon sali de asteptare

D. ECHIPAMENTE LOCALE PENTRU CONTROLUL MICROBIOLOGIC AL CALITATII AERULUI, CU FASCICUL LAMELAR VERTICAL.

Solutia se impune in special in situatiile in care este necesara protectia biologica a personalului (profesori, functionari, medici etc.) obligat prin natura profesiei sa interactioneze si sa comunice direct si frecvent cu persoane – posibile surse de contaminare (Foto 14).

Sterilizatoare cu fascicul lamelar vertical

Ecranul radiant UVC vertical separa practic cei doi interlocutori reducand practic la zero pericolul contaminarii prin particule Pfünge.
Posibilitatea de a putea interactiona in perfecta siguranta, direct, fara traditionala masca chirurgicala, inlesneste mult comunicarea, cu un spor de calitate considerabil in domenii ca cel didactic, medical, asistenta sociala etc.
Transmiterea unor documente prin fasciculul UVC, expunandu-le lent, cateva secunde, le va produce sterilizarea, reducand considerabil contaminarea prin suprafetele acestora.
Un impact considerabil se obtine in spatiile monovolum cu aglomerari de birouri.
Aici apare o protectie suplimentara care va reduce daca nu va elimina nevoia de marire a distantelor intre posturile de lucru.
Acelasi rezultat se poate obtine si in spatiile de productie cu locuri de munca apropiate.
O aplicatie extrem de utila poate fi gasita si in salile de spectacol, salile pentru manifestari sportive prin folosirea acestor ecrane radiante verticale la separarea de grupuri de spectatori, pe de o parte si a zonei tribunelor fata de spatiul de joc (scena), pentru protectia sportivilor, actorilor etc.